ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣΤΟΥ

Γιατί να πάω στο γυναικολόγο/μαστολόγο;

Μηνιαία αυτοεξέταση μαστών & Πρόληψη!

Ο γυναικολόγος μαστολόγος Θάνος Μπαρμπαγιάννης, στην Καβάλα, έχει εκπαιδευθεί επί σειρά ετών, σε Αγγλία και Ελλάδα, στη διαχείριση των παθήσεων του μαστού & τη χειρουργική αντιμετώπιση αυτών.

Οι βλάβες των μαστών είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν οριστικά, όταν διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο!

Όλα τα ογκίδια και όλες οι παθήσεις των μαστών δεν σχετίζονται πάντα με καρκίνο του αδένα. Παραμένει, βέβαια, ο καρκίνος του μαστού μια από τις σχετικά συχνές αιτίες θανάτου γυναικών, καθώς είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος που αναπτύσσουν οι γυναίκες κυρίως στην εμμηνοπαυσιακή ηλικία, χωρίς να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε νεότερα άτομα.

Είναι γνωστό ότι έχει οικογενειακή ή συγγενή καταβολή και συναντάται συχνότερα σε άτομα των οποίων η μητέρα ή η αδελφή ανέπτυξαν κακοήθεια.

Στις περιπτώσεις εκείνες που ανιχνεύεται έγκαιρα, η σύγχρονη κλασική ιατρική έχει τρόπους για πλήρη θεραπεία αυτού. Η μη ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων στο χειρουργικό παρασκεύασμα είναι το πλέον ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται συμπληρωματικά ακτινοβολία ή και χημειοθεραπεία.

Βασική προϋπόθεση για έγκαιρη διάγνωση παραμένει η συχνή αυτοεξέταση και ο ετήσιος έλεγχος από τον ειδικό μαστολόγο (αυτοί είναι συνήθως γυναικολόγοι που έτυχαν εκπαίδευσης στα νοσήματα μαστών).

Μηνιαία αυτοεξέταση μαστών γίνεται στο μπάνιο με τη σαπουνάδα, για να «γλιστρά το χέρι». Ιδανική περίοδος είναι το πρώτο μισό του κύκλου, λίγες μέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρήσεως. Σε όλο και περισσότερες γυναίκες προσθέτουμε το υπερηχογράφημα μαστών στο ετήσιο check up του υπερηχογραφήματος των έσω γεννητικών οργάνων και της λήψης του τεστ ΠΑΠ.

Η ψηφιακή μαστογραφία με ή χωρίς τομοσύνθεση σε συνδυασμό με την υπερηχογραφία με έγχρωμο Doppler και την ελαστογραφία (έλεγχος της σκληρότητας του ιστού) συμπληρώνουν την εξέταση των μαστών. Η υπερηχογραφική μελέτη  των μαστών είναι η ενδεδειγμένη και πλέον αξιόπιστη μέθοδος αδρού ελέγχου για ηλικίες κάτω των 35-40 ετών και για πυκνούς μαστούς.  Έτσι ανιχνεύονται πολλές καλοήθεις καταστάσεις, όπως κύστεις, ινοαδενώματα αλλά και κακοήθεις εξεργασίες.

Η μαγνητική τομογραφία των μαστών αποσαφηνίζει σε μεγάλο ποσοστό τα ευρήματα από τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα. Σε ύποπτες περιπτώσεις επιβεβαιώνουμε τη διάγνωση με βιοψία με βελόνα (FNA ή CNB). Τονίζεται, τέλος, ότι είναι εντελώς εσφαλμένη και εγκληματική η άποψη ότι αφού δεν έχω συμπτώματα ή ενοχλήσεις, γιατί να πάω στο γυναικολόγο/μαστολόγο, καθώς όλες οι βλάβες είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν οριστικά, όταν διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο.

Σε πολλές περιπτώσεις και για διαφόρους λόγους οι γυναίκες επιθυμούν τη βελτίωση της εικόνας του μαστού τους.

Έτσι, μπορούμε μετά από προσεκτικό σχεδιασμό μαζί με την ασθενή να προχωρήσουμε σε:

  • αυξητική μαστών με χρήση κατάλληλων ενθεμάτων
  • τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης σε δύσμορφο μαστό ή ανισομαστία 
  • ογκοπλαστικές επεμβάσεις μετά από μαστεκτομή ή ογκεκτομή
  • μειωτική επέμβαση μαστών
  • ανόρθωση μαστών

Οι αρκετά συχνές εισέχουσες θηλές (ανεστραμμένες προς τα μέσα) διορθώνονται εύκολα με τοπική μόνο αναισθησία στο ιατρείο.

Οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως με γενική αναισθησία και εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Το υπερηχογράφημα μαστών μάς προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την μορφολογία των μαστών και των μασχαλιαίων κοιλοτήτων. Δεν έχει, όμως, ίδιες διαγνωστικές ικανότητες με τη μαστογραφία, την οποία θα πρέπει να συμπληρώνει.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 – 15 λεπτά, δεν περιλαμβάνει καθόλου ακτινοβολία και τα αποτελέσματα δίνονται αμέσως.

Υπέρηχος Μαστού

Είναι μία εξέταση που πρέπει να συνοδεύει τη μαστογραφία ή την κλινική εξέταση και όχι να αντικαθιστά τη μαστογραφία. Το υπερηχογράφημα είναι η διαγνωστική μέθοδος, η οποία διαχωρίζει ένα ογκίδιο που έχει μέσα υγρό από ένα αντίστοιχο που είναι συμπαγές και χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση. Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το υπερηχογράφημα να γίνεται εναλλάξ με τη μαστογραφία ανά έτος.

Το υπερηχογράφημα του μαστού είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη διαγνωστική εξέταση. Είναι μία εικόνα που παίρνουμε όταν ένας ήχος με συχνότητα τόσο ψηλή που δεν την ακούει το ανθρώπινο αυτί (υπέρηχος) περνάει μέσα από το μαστό. Τα διάφορα τμήματα του μαστού απορροφούν ή αντανακλούν τον υπέρηχο ανάλογα με την ηχητική τους πυκνότητα. Άλλη ηχητική πυκνότητα έχουν οι αδένες και οι πόροι του μαστού και άλλη το λίπος. Έτσι, παίρνουμε ποικίλες εικόνες τομών του μαστού, καθώς το ακουστικό κύμα περνάει μέσα από ένα ηχητικά διαπερατό μόρφωμα ή αντανακλάται από ένα ηχητικά αδιαπέραστο.

Το υπερηχογράφημα μαστών πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο ακτινολόγο ή μαστολόγο που έχει κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, πολλές ειδικότητες χρησιμοποιούν υποβοηθητικά τον υπέρηχο, ως προέκταση του χεριού τους (καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, αγγειοχειρουργοί, διαβητολόγοι, μαστολόγοι, χειρουργοί, ενδοκρινολόγοι κ.λπ.).

Επεμβατικός Υπέρηχος Μαστού

Όταν στον υπέρηχο στο στήθος δεν μένουμε απλά θεατές, αλλά αναλαμβάνουμε δράση, ο υπέρηχος μαστού ονομάζεται επεμβατικός υπέρηχος μαστού. Στο Ιατρείο Μαστού χρησιμοποιούμε τον επεμβατικό υπέρηχο για διάφορες θεραπευτικές και διαγνωστικές υπηρεσίες:

  1. Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα:
    Για αναίμακτη ιστολογική διάγνωση κάθε ογκιδίου μαστού και προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
  2. Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες παρακεντήσεις συλλογών υγρού:
    Κύστεις, αποστήματα, υγρώματα ή γαλακτοκήλες μπορούν να παρακεντηθούν ανώδυνα, χωρίς να απαιτηθούν χειρουργικές διανοίξεις.
  3. Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη προεγχειρητική σήμανση μη ψηλαφητών ογκιδίων με σύρμα οδηγό:   
    Η καθοδήγηση του χειρουργού για αφαίρεση ενός πολύ μικρού όγκου που δεν ψηλαφάται γίνεται με προεγχειρητική τοποθέτηση σύρματος οδηγού. Η πιστοποίηση της αφαίρεσης γίνεται με μαστογραφία παρασκευάσματος και υπέρηχο παρασκευάσματος.
  4. Διεγχειρητικός υπέρηχος μαστού
    Χρήση του υπερήχου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για real time εντοπισμό ογκιδίων και έλεγχο των ορίων εκτομής τους. Για να είναι εφικτό, στο Ιατρείο Μαστού χρησιμοποιείται φορητό υπερηχογραφικό σύστημα υψηλής ευκρίνειας. Με τη χρήση του διεγχειρητικού υπερήχου, γίνονται εκτομές πολλαπλών ογκιδίων σε ένα χειρουργείο.
  5. Υπηρεσίες επεμβατικού υπερήχου στο σπίτι

    Η φορητότητα των υπηρεσιών αυτών επιτρέπει, κατόπιν συνεννόησης, να διενεργούνται υπερηχογραφήματα, βιοψίες και παρακεντήσεις υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, καθώς και μικροεπεμβάσεις κατ’ οίκον, για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τραυματισμούς ή ειδικές ανάγκες.

Εκτός φυσικά του καρκίνου, πολλές και ποικίλες είναι οι παθήσεις των μαστών με πιο συχνές την οξεία ή χρόνια μασταλγία ιδίως την κυκλική, τις ινοκυστικές αλλοιώσεις και την αδενική υπερπλασία, τη γαλακτόρροια και την αυτόματη έκκριση θηλής, όπως και τη γυναικομαστία στους άνδρες.

Επίσης συναντούμε αιμάτωμα μετά από τραυματισμό και φλεγμονές ή και απόστημα, ιδίως, κατά τη γαλουχία.

Άλλες σπανιότερες καλοήθεις παθήσεις των μαστών που χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης είναι ο φυλλοειδής όγκος, το ενδοπορικό θήλωμα, τα λιπώματα, τα ινολιπώματα και τα αμαρτώματα και η σκληρυντική αδένωση.

Οι κύστεις μαστών είναι μία ειδική κατηγορία και χρήζουν παρακέντησης με λεπτή βελόνη, αν προκαλούν πόνο λόγω εντόπισης ή μεγέθους.

Εξωμαστικές αιτίες πόνου στο μαστό από αντανάκλαση είναι το αυχενικό σύνδρομο, η αρθροπάθεια του ώμου, η μεσοπλεύριος νευραλγία και ο έρπητας ζωστήρας.

Ειδική μνεία γίνεται ξεχωριστά παρακάτω, λόγω της αυξημένης συχνότητάς τους, στο έκκριμα θηλής και την ινοκυστική μαστοπάθεια.

Το έκκριμα θηλής αποτελεί μία αρκετά συχνή αιτία ανησυχίας και προσέλευσης στο μαστολογικό ιατρείο. Μπορεί να είναι από τον ένα μαστό ή και τους δύο μαστούς, από ένα ή περισσότερους πόρους, με αυτόματη εκροή ή μετά από πίεση της θηλής και του μαστού.

Το έκκριμα μπορεί να είναι λευκό όπως το γάλα, πρασινωπό, κιτρινωπό, καφεοειδές, αιματηρό ή διαυγές. Κάθε έκκριμα ακόμη και αιματηρό δεν σημαίνει οπωσδήποτε καρκίνο. Ένα αιματηρό έκκριμα που είναι και το πιο ανησυχητικό εύρημα, ίδια αν έχει αυτόματη εκροή, μπορεί να αντιστοιχεί σε φλεγμονή, ενδοπορικό θήλωμα ή και καρκίνο και χρήζει πάντα διερεύνησης.

Πρέπει να στέλνουμε δείγμα του αιματηρού εκκρίματος για κυτταρολογική ανάλυση, καθώς συχνά ανευρίσκονται άτυπα ή μη κύτταρα που μας βοηθούν στη διάγνωση. Η θεραπεία ποικίλλει, αναλόγως της αιτίας, από απλή παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή έως χειρουργική αφαίρεση της βλάβης που το προκαλεί.

Η ινοκυστική μαστοπάθεια (ή ινοκυστικές αλλοιώσεις του μαστού) αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή του μαστού γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Οφείλεται σε ορμονική διέγερση και στη συνέχεια αδυναμία υποστροφής των κυκλικών αλλοιώσεων που υφίσταται ο μαστός κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, γι’ αυτό και δεν παρατηρείται στην εμμηνόπαυση. Είναι πολύ συχνός λόγος μαστοδυνίας και επίσκεψης στο ιατρείο μαστού. Επίσης, πολύ συχνό εύρημα σε ιστολογικές γνωματεύσεις ύποπτων αφαιρεθέντων μορφωμάτων μαστού.

Ινοαδένωμα Μαστού

Το ινοαδένωμα είναι ο συνηθέστερος καλοήθης όγκος του μαστού. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές γυναίκες μεταξύ 20-35 ετών. Είναι ένας καλά περιγεγραμμένος ινοεπιθηλιακός όγκος με ομαλή επιφάνεια, ανώδυνος, ευκίνητος που δεν έχει σχέση με το μαζικό αδένα ή σύμφυση με το δέρμα. Ενίοτε υπάρχουν πολλαπλοί όγκοι στον ίδιο μαστό ή αμφοτερόπλευρα. Δεν εξελίσσεται σε καρκίνο, σπάνια όμως (5%) μπορεί να βρεθεί καρκίνος στην περιφέρεια ή εντός αυτού.

Το μέγεθός του μπορεί να αυξηθεί στην κύηση, τη γαλουχία ή πριν την εμμηνόπαυση. Η διάμετρός του συνήθως είναι 1-3 εκ., ενώ πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει σε σημαντικά μεγάλο μέγεθος έως 20 εκ. και τότε ονομάζεται γιγάντιο ινοαδένωμα.

Δεν χρειάζονται όλα τα ινοαδενώματα αφαίρεση, αλλά χρήζουν τακτικής παρακολούθησης. Ενδείξεις χειρουργικής αφαίρεσης είναι το μέγεθος μεγαλύτερο των 2 εκατοστών και η ταχεία και απότομη αύξηση του μεγέθους του, η νεαρή ηλικία, ο πόνος, η κλινική και υπερηχογραφική υπόνοια, αλλά και η μαστογραφική ή και κυτταρολογική υποψία κακοήθειας. Τέλος, πολύ συχνά η επιθυμία της ασθενούς για ψυχολογικούς κυρίως λόγους μάς οδηγεί στην αφαίρεση αυτού.

Η χειρουργική αφαίρεση ενός ινοαδενώματος είναι απλή και σχεδόν πάντα αφαιρείται από περιθηλαία τομή, έτσι ώστε να έχουμε και όσο το δυνατό καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές, σε σχετικά επιφανειακά ινοαδενώματα, η αφαίρεση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Σε μη ψηλαφητά ινοαδενώματα, απαιτείται προεγχειρητικά εντοπισμός τους με συρμάτινο οδηγό υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Συνήθως η επέμβαση αυτή γίνεται υπό γενική αναισθησία και η ασθενής παίρνει εξιτήριο σε λίγες ώρες.

Κακοήθης όγκος | Καρκίνος μαστού

Καρκίνος, γενικά, μπορεί να θεωρηθεί μια βλάβη στην αναπαραγωγή των κυττάρων που δημιουργεί άναρχο πολλαπλασιασμό. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί στα κύτταρα που βρίσκονται στους πόρους (πορογενές καρκίνωμα) ή από τα λόβια του μαστού (λοβιακό καρκίνωμα). Υπάρχουν και άλλοι αρκετά σπάνιοι τύποι.

Είναι ο πλέον συχνός καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό. Η 5ετής επιβίωση υπολογίζεται πλέον σε περίπου 85% και αυτή έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της ευαισθητοποίησης των γυναικών, του ετήσιου προληπτικού ελέγχου, αλλά και των νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Σε όσο πιο αρχικό στάδιο βρεθεί η κακοήθεια τόσο επηρεάζεται η πρόγνωση. Έτσι, ένας καρκίνος σταδίου Ι έχει επιβίωση σχεδόν 100%, ενώ ένας όγκος σταδίου IV έχει επιβίωση περίπου 20%.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου ο τακτικός έλεγχος, αλλά και η απόλυτη ευαισθητοποίηση των γυναικών που θα πρέπει με την οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό τους να επισκεφτούν ειδικό μαστολόγο – χειρουργό μαστού. Βέβαια τονίζουμε ότι μόνο 1 στα 5  των κλινικών ευρημάτων είναι κακοήθεια, τα οποία και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Μετά την εντόπιση του όγκου και τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο, ακολουθεί η ιστολογική επιβεβαίωση, συνήθως, με τέμνουσα και κόπτουσα βελόνα (Core Needle Biopsy). Αναλόγως του τύπου, της εντόπισης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του όγκου και του μεγέθους του, προχωρούμε στη χειρουργική αντιμετώπισή του με συνήθη πλέον πρακτική την ογκεκτομή και την ταχεία βιοψία του φρουρού λεμφαδένα.

Έτσι αποφεύγουμε τις αχρείαστες ακρωτηριαστικές με αυξημένη νοσηρότητα επεμβάσεις ολικής μαστεκτομής και λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης, που τόσο ταλαιπώρησαν τις γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια. Μετά το χειρουργείο ακολουθούν, αν ενδείκνυνται, επιπλέον η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία.

1. Σε τι χρησιμεύει το υπερηχογράφημα μαστών και πότε ενδείκνυται;

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της μαστογραφίας και όχι ως υποκατάστατό της. Μπορεί εύκολα να διαχωρίσει συμπαγή μορφώματα (μεγάλη πιθανότητα κακοήθειας) από κυστικά μορφώματα (ελάχιστη πιθανότητα κακοήθειας). Μπορεί επίσης να περιγράψει αν τα όρια ενός συμπαγούς μορφώματος είναι ομαλά (μικρή πιθανότητα κακοήθειας) ή ανώμαλα (μεγάλη πιθανότητα). Μπορεί δηλαδή να μας πει ότι ένα ογκίδιο που ψηλαφούμε είναι συμπαγές και με ανώμαλη παρυφή, αλλά δεν μπορεί να θέσει τη διάγνωση με βεβαιότητα, γιατί δεν είναι παρά μια ακτινολογική εξέταση, δηλαδή μια εικόνα. Μπορεί όμως να βοηθήσει στη λήψη βιοψίας από μόρφωμα που δεν ψηλαφάται, αλλά φαίνεται στο υπερηχογράφημα, κατευθύνοντας τη βελόνα μέσα στο μόρφωμα. Επιβεβαίωση της διαγνώσεως γίνεται μόνο με το μικροσκόπιο, αν γίνει παρακέντηση ή αφού αφαιρεθεί χειρουργικά ένα ογκίδιο. Μέχρι τότε, όλες οι εξετάσεις είναι απλώς ενδεικτικές, αλλά όχι αποδεικτικές.

2. Γιατί να μην κάνουν οι γυναίκες υπερηχογράφημα αντί για μαστογραφία αφού το υπερηχογράφημα είναι εντελώς ακίνδυνο;

Γιατί δεν έχει τις ίδιες διαγνωστικές ικανότητες με τη μαστογραφία. Το υπερηχογράφημα δεν ανιχνεύει τις μικροαποτιτανώσεις, οι οποίες αποτελούν συχνή εκδήλωση του αρχόμενου καρκίνου του μαστού. Συνεπώς δεν πρέπει να το μεταχειριζόμαστε ως μέθοδο μαζικού προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου. Το χρησιμοποιούμε συνήθως επικουρικά, για να εκτιμήσουμε κι από άλλη σκοπιά ένα μαστογραφικό ή ψηλαφητικό εύρημα στο μαστό, π.χ. για να ξεχωρίσουμε τα κυστικά από τα συμπαγή ογκίδια. Επίσης το χρησιμοποιούμε σε νέες γυναίκες, όπου δεν ενδείκνυται η μαστογραφία διότι ο μαστός τους είναι πολύ πυκνός και η μαστογραφία δυσκολεύεται να τον «διαβάσει».

3. Πώς πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα του μαστού;

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού μηχανήματος υπερήχων και με κατάλληλη για το μαστό κεφαλή. Η γυναίκα τοποθετείται συνήθως σε ύπτια θέση και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Με την τοποθέτηση της κεφαλής (του ηχοβολέα) επάνω στο μαστό, η συσκευή αναπαράγει ανατομικές τομές του μαστού σε ασπρόμαυρη εικόνα. Εξετάζονται οι μαστοί σε όλη τους την επιφάνεια, καθώς και οι μασχαλιαίες περιοχές. Είναι μέθοδος ανώδυνη, ακίνδυνη (δεν περιέχει ακτινοβολία) και σχετικά σύντομη. Το υπερηχογράφημα πρέπει να εφαρμόζεται από ιατρούς που έχουν εμπειρία σ’ αυτή τη μέθοδο και γνωρίζουν καλά τις παθήσεις του μαστού.

4. Πότε πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα του μαστού;

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται κάθε φορά που θέλουμε να διερευνήσουμε ένα εύρημα που προέκυψε από την κλινική εξέταση ή τη μαστογραφία ή ακόμη και να επιβεβαιώσουμε, με μια τρίτη εξέταση, ότι η αρνητική κλινική μας εξέταση και η μαστογραφία, πράγματι, είναι αρνητικές και δεν διαπιστώνεται κάτι ούτε με τους υπερήχους.

Επιπλέον, η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, σε συνδυασμό πάντα με την κλινική εξέταση σε:

  • Γυναίκες μικρότερες των 35 ετών
  • Περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει παρακέντηση κάποιας ακτινολογικής ανωμαλίας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση
  • Περιπτώσεις προεγχειρητικής εντόπισης με σύρμα κάποιας ακτινολογικής ανωμαλίας
5. Είναι επικίνδυνο το υπερηχογράφημα μαστού;

Το υπερηχογράφημα δεν είναι καθόλου επικίνδυνο, αφού η ασθενής δεν δέχεται ακτινοβολία. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιασδήποτε ηλικία και να επαναληφθεί οσεσδήποτε φορές χρειάζεται.

6. Μπορεί το υπερηχογράφημα του μαστού να αντικαταστήσει τη μαστογραφία;

ΟΧΙ. Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ως συμπλήρωμα της κλινικής εξέτασης και της μαστογραφίας. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία και γι’ αυτό είναι πολύ εσφαλμένη η άποψη, που ακούμε να λέγεται, ότι τον ένα χρόνο να γίνει μαστογραφία και τον άλλο χρόνο υπερηχογράφημα.

7. Μπορεί το υπερηχογράφημα του μαστού να αντικαταστήσει τη μαστογραφία στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Το υπερηχογράφημα υστερεί σε σχέση με τη μαστογραφία στην αναγνώριση μικρού μεγέθους αλλοιώσεων. Η μαστογραφία και δη σήμερα η ψηφιακή, μπορεί να αναγνωρίσει ανωμαλίες ολίγων χιλιοστών. Ενώ το υπερηχογράφημα χρειάζεται μέγεθος ογκιδίου πάνω από 1 εκατοστό. Επιπλέον, υστερεί στην ικανότητα ανίχνευσης μικροαποτιτανώσεων, που αποτελούν πρώιμο εύρημα σε πολλούς καρκίνους του μαστού. Επειδή στόχος μας είναι να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του μαστού σε μέγεθος κάτω του 1 εκατοστού, το υπερηχογράφημα υστερεί και σε σχέση με την πρόγνωση. Συνεπώς, η μαστογραφία παραμένει η εξέταση επιλογής για τον τακτικό περιοδικό έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των νοσημάτων του μαστού

Επικοινωνήστε μαζί μας για περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινίσεις ή ραντεβού στο thanosbj@yahoo.co.uk ή 2510222900 ή στο 6942050002 (Viber/WhatsApp)